Nathan Söderblom, sedermera ärkebiskop och Nobelpristagare, bodde på Stabby prästgård 1901-1912.
Uppsala

Stabby prästgård ute till försäljning

Stabby prästgård i Uppsala bjuds nu ut till försäljning. För bara ett halvår sedan sades att Uppsala kommun skulle gå in och rädda gården genom att köpa den av Svenska kyrkan, men nu annonseras den ut av en mäklare.

Gården arrenderas i dag av Bondkyrko hembygdsförening, och ordföranden Ove Lundgren är nu åter orolig för framtiden.

– Får vi en privat ägare här, blir det väldigt svårt att se det långsiktiga målet för den ägaren. Den eventuella köparen måste förstå och värdera den här gårdsmiljön så som den är.

Lantlig idyll ca två kilometer från Uppsala centrum. Så beskrivs Stabby prästgård i mäklarens tidningsannons. När det i våras blev tal om försäljning av gården, som har en historia som prästgård ända sedan 1500-talet, väcktes en storm av protester. Det slutade med att ordföranden i Uppsala kommuns byggnadsnämnd, moderaten Liv Hahne, sa att gården skulle räddas:

– Det är en pärla som är värd att bevara.

Betyder det här att Stabby prästgård är räddad?

– Det betyder att den är räddad.

Så lät det då, men kommunen visade sig inte vara villig att betala vad huset var värt, enligt svenska kyrkan. Därför går man nu vidare och bjuder ut huset till försäljning.

Lars Gunnar Karlsson, moderat ordförande i fastighetsnämnden säger däremot att förhandlingarna med svenska kyrkan fortsätter och säger om Liv Hahnes löfte så här:

– Inte ett löfte att köpa ovillkorligen, utan det här är precis som alla andra affärsuppgörelser. Man lägger en viss värdering i det hela...

Ove Lundgren drömmer om en annan lösning.

– Jag hoppas att någon med mycket pengar skänker pengar till hembygdsföreningen så att vi kan köpa hela fastigheten. Då skulle man trygga framtiden och det skulle bli bra för kommunen och även kyrkan. Då skulle alla parter bli nöjda.


Maria Jansson
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista