Minskad handel i Uppsala

Detaljhandelns omsättning i Uppsala har mattats av. Det visar den senaste sifforna från Handelns utredningsinstitut och gäller år 2007. En förklaring är den en ökad konkurrens från starka handelsområden i bland annat Stockholm, men även den nedåtgående konjunkturen.

Det är dock inget som konsumenten Lars Berglöv bryr sig om:
- Jag är inte speciellt konjunkturberoende, jag handlar när jag behöver någonting. Oftast köper jag något som jag tycker om och så har jag det väldigt länge, säger han.

- Nej, större investeringar skulle jag nog inte göra just nu, vi är på väg in i en lågkonjunktur, säger Anders Eriksson.

Omsättningen i Uppsalas detaljhandel för 2007 fortsätter att öka, men ökningen har mattats av och är 4 procent lägre än året innan, vilket är ett trendbrott inom detaljhandelns fyra senaste år.

Ingrid Anderbjörk är etableringsansvarig vid kommunledningskontoret i Uppsala och förklarar avmattningen.
- Mycket är det nog på grund av den ökade konkurrensen i regionen, en rad handelsområden som nyöppnar efter ombyggnationer och expansioner som tar kunder från vår region. Kista Galleria i norra Stockholm är ett sådant exempel.

En annan förklaring till varför omsättningen minskat i Uppsala under 2007 jämfört med året innan är de stora ombyggnationer vid flera av Uppsalas handelsområden och som gör att kunderna tycker att det är bökigt och stökigt och därför väljer att åka någon annanstans eller inte handla alls.

Den nedåtgående Konjunkturen kan också ha påverkat resultatet då kunderna allt mer går från att ha handlat med lån till att nu använda sin lön vilket förklarar minskningen av inköp av kapitalvaror som kräver en stor engångssumma.

Även handlare som säljer vitvaror, elektronik tillhör de som märkt av avmattningen mest. Det förklarar varför man kan se en större nedgång i omsättningenökningen hos handlarna i Boländerna.

Men i Uppsala city gör detaljhandeln tvärtom. Där ökade man omsättningen ytterligare under 2007 och framför allt sker det inom klädeshandeln berättar Ingrid Anderbjörk:
- Det har vi sett en expansion och omsättningsökning på 9,8 procent i city, den är anmärkningsvärt positiv och hög, säger Ingrid Anderbjörk vid kommunledningskontoret i Uppsala.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista