uppsala

Kungsgården också till salu

Nu ska också anrika Kungsgården i Gamla Uppsala säljas. Tidigare har Upplandsnytt berättat att Stabby prästgård har lagts ut för försäljning. Kungsgården drivs i dag av en familj som skött jordbruksfastigheten i flera generationer, men Kungsgården är med sitt anrika namn en speciell gård med anor tillbaka till 1000-talet.

– Gården som den är i dag är ganska modern, från slutet på 1800-talet eller början av 1900-talet. Namnet Kungsgården är det sista av det stora kungsgårdsområdet från 1000-talet. Västra delen av Gamla Uppsala lämnades till kyrkan före 1185 och började styckas av. I dag finns bara en äga kvar med namnet Kungsgården och det är den här gården, berättar Bent Syse, biträdande länsmuseichef på Upplandsmuséet.

Solveig Lindell-Sohlberg, mäklare som jobbar med utförsäljningen av Kungsgården berättar att jordbruksfastigheten har tillhört samma familj i flera generationer.

Komplexet innehåller två bostadshus, åkermark och skogsmark. Nu har syskonen och ett dödsbo beslutat sig för att sälja. Och Solveig Lindell-Sohlberg betonar att det ligger ett stort ansvar hos nästa ägare att upprätthålla det kulturhistoriska värdet.

– Den som förvärvar den här fastigheten får räkna med att ta intensiva kontakter med bland annat Upplandsmuseet. Det finns många bestämmelser som gäller den här fastigheten och dess fortsättning, säger Solveig Lindell-Sohlberg.

Stefan Zouagui
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista