Uppsala

Musikklassernas framtid fortfarande oviss

Ärendet med Uppsala musikklasser, och vilka lokaler de ska inhysas i i framtiden, är ännu inte helt avgjort. På onsdagen tog nämligen Uppsala kommuns fastighetsnämnd ett oväntat beslut, som innebär att det nu krävs ytterligare politiska möten och samtal innan musikklasserna vet säkert om de ska vara kvar på Balderskolan eller flytta till nybyggda Nannaskolan.

Strax före sommaren fick skolans elever beskedet om att de inte behövde flytta från Balderskolan, men moderata ordföranden i fastighetsnämnden Lars-Gunnar Karlsson säger att hans nämnd i nuläget inte kan hålla med om en sådan lösning.

- Den situationen kan vi ju inte dela idag, när vi inte har ett underlag som är tekniskt myndighetsutövande. Det finns inget tydligt ansvar här. Den biten vill vi ha ytterligare berett, säger Lars-Gunnar Karlsson (m).

Så i stort sett kan man tolka ert beslut igår att musikklasserna ska till Nannaskolan, som fullmäktige beslutat om?

- Ja, utifrån att det är där vi har all beredning. Nu finns det brister i hanteringen som behöver analyseras först innan vi kan säga att det går att hålla dessa formella avtal.

I början av juni gav folkpartisten Fredrik Sjöberg, ordförande i produktionsnämnden för vård och bildning, beskedet till eleverna i Uppsala Musikklasser att de inte behövde flytta från Balderskolan till Nannaskolan. Skolledningen har tidigare velat att verksamheten skulle flytta till Nannaskolan men blev glad över Sjöbergs besked eftersom de ansåg att det fanns flera brister med Nannaskolan, som hade renoverats för närmare 87 miljoner. Bland annat var två musiksalar inte optimala för körsång, tyckte man.

Men för att Fredrik Sjöbergs besked till eleverna ska vara giltigt fullt ut krävs att två andra inblandade politiska nämnder godkänner det hela. Senare idag väntas en av dessa, Barn- och ungdomsnämnden, ge sitt klartecken. Men igår, när det var dags för Fastighetsnämnden att göra samma sak så hände nåt helt annat.

En enig nämnd, dvs både majoritetspolitiker och opposition beslutade att musikklasserna ska anvisas till Nannaskolan, precis som intentionen varit sedan kommunfullmäktiges beslut för flera år sedan. Dessutom så tycker Fastighetsnämnden att det finns en hel del frågor som är obesvarade, och därför kallar de nu till ett nytt möte. Ett möte med samtliga, numera fyra stycken, inblandade nämnder och med förvaltningscheferna för kontoren (UVB, FSN, UAN och BUN).

- Vi tog det här beslutet igår också utifrån en aktsamhet att värdera kommunens inre organisation så att det kan fungera långsiktigt. Därför vill vi ha detta klarlagt, säger Lars-Gunnar Karlsson.

Menar du att om ni hade tagit det beslut som de andra nämnderna hade hoppats på så hade det varit ett tecken på att kommunens organisation inte fungerar?

- Ja, det är en otydlighet i frågan om våra roller och ansvar som vi vill undvika för att detta ska vara bra.

Det varit politisk turbulens kring den här frågan. Och nu går ju ni i majoriteten emot era partikamrater. Hur tror du det kommer att tas emot?

- Jag tror att alla är glada att någon tar tag i det hela, säger Lars-Gunnar Karlsson.

Stavros Giangozuglu är socialdemokratisk ledamot i Fastighetsnämnden:

- Jag anser att Fastighetsnämnden tar sitt ansvar. Man ger en sista chans till de fortroendevalda i majoriteten i Barn- och ungdomsnämnden och Produktionsnämnden för vård och bildning att ta sitt ansvar också. Man ger dem chansen att erkänna att de gjort fel och lyda alla beslut som kommunfullmäktige har tagit, säger Stavros Giangozoglou (s).

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista