Maud Olofsson(c), Fredrik Reinfeldt(m), Göran Högglund(kd) och Jan Björklund(fp).

Svensk forskning får miljarder

Regeringen satsar rejält på svensk forskning de närmaste åren. Det framgick när de borgerliga partiledarna i dag presenterade sin forskningspolitik i Uppsala. Från och med 2009 kommer det statliga stödet till forskning att öka successivt, för att 2012 ligga fem miljarder kronor högre än i dag.

Det var en stolt utbildningsminister Jan Björklund(fp) som presenterade satsningen.

– Det är den största satsningen någonsin på svensk forskning. Vi lyfter forskningsanslagen med fem miljarder, under de kommande fyra åren, vilket är mer än vad den socialdemokratiska regeringen åstadkommit på 12 år.

Man kommer att prioritera tre områden: medicin, teknik och klimatforskning. Universiteten kommer att få mer fasta anslag, vilket gör att osäkra tidsbegränsade projektanställningar kommer att övergå i mer fasta anställningar, något som många forskare efterfrågat.

På Biomedicinskt centrum i Uppsala träffade de fyra borgerliga partiledarna forskare, som berättade om sin svåra arbetssituation. Maryan Hansson Edala, doktor i biokemi vid Uppsala universitet, berättade att 75 % av hennes arbetstid går åt till att söka forskningspengar.

– Jag har egentligen inget arbete. I dag har jag ett stipendium, vilket innebär att jag är totalt utanför det svenska skyddsnätet, det sociala systemet. Jag har disputerat vid Uppsala universitet, haft ett av Europas mest prestigefulla stipendier i Europa, i Schweiz, och när jag kommer tillbaka så finns det ingenting till mig.

Utbildningsminister Jan Björklund tror att man i och med den kommande forskningssatsningwn kan förbättra situationen för svenska forskare.

– Nu kommer lärosätena, till exempel Uppsala universitet, att få mer fasta anslag. Det betyder att de osäkra anställningsformer som finns i dag kommer att kunna övergå i fasta anställningar. Det är särskilt viktigt, för ska man locka till sig duktiga forskare så måste man erbjuda bättre villkor, får de bättre villkor i London, Paris eller Genéve så sticker de dit.

Och statsministern Fredrik Reinfeldt(m) var också nöjd med att alliansen nu satsar på forskning.

– Det följer principen den som spar han har. Vi har varit omsorgsfulla med landets offentliga finanser. Många länder sitter nu med det i underskott som vi har i överskott. Och överskottet kan vi nu investera i Sveriges framtid. De duktiga tjejer och killar som vi har ute på skolorna, som är intresserade av biologi, medicin och kemi ska känna att det är bra om man vill fördjupa sig i detta, och till och med forska, och förutsättningarna för det kommer nu att förbättras.


Monika Titor
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista