Sopberget växer av strejken

Effekten av strejken på avfallsanläggningen Hovgården börjar nu märkas. I butiker och i restauranger växer bergen med avfall som ska komposteras.
- Det var en vecka sedan vi fick en soptömning, och normalt får vi två per vecka. Det luktar rent ut sagt för jävligt, säger Acke Westling som är försteman på Ica Norby i Uppsala. Anställda på butiken i Norby är bara några av de i Uppsala som undrar vad de ska göra av sitt avfall som efter några dagars strejk nu börjar lukta ordentligt. Hovgårdens avfallsanläggning tar inte emot dom komposterbara soporna, vilket beror på att ingen har funnits på anläggningen som får öppna grindarna. Men detta problem kan snart vara löst. Tre personer som arbetar i skift har ansvaret för att öppna grindarna. Två av dem är kommunalare, men den tredje är medlem i fackförbundet SKTF och han är inte uttagen i någon sympatistrejk. Hans arbetspass startar klockan sju på fredag morgon och då kan sopbilarna börja rulla igen. Inte en dag för tidigt tycker Acke Westling. - Nu har lukten börjat tränga ut i vårt lager och fortsätter det tränga ut i butiken så är det katastrof, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".