Östhammar

Skolverkskritik mot Östhammar

Nästan var tredje elev i Östhammar lämnar grundskolan utan fullständiga betyg. Och det brister på fler håll i Östhammars skolor, påpekar Skolverket efter en granskning. Men kommunen tar kritiken med ro.

– Den kommer perfekt. Den är jättetydlig och är precis vad vi behöver för att veta i vilken riktning vi ska jobba, säger Lennart Owenius, moderat ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Alltför många elever i Östhammar lämnar grundskolan utan tillräckliga betyg. Det är en av punkterna som skolverket är kritisk mot i skolorna i Östhammar. Verket har gjort en inspektion av samtliga nivåer i skolan, studerat rutiner, dokument och intervjuat.

Och kritiken är ibland skarp. Bland annat måste kommunen vidta kraftfulla åtgärder när det gäller resultaten i grundskolan. Och verket underkänner också hur skolorna utvärderar och följer upp hur elevernas resultat jämfört med de nationella målen, och det från förskola till gymnasium.

Bland annat saknar kommunen en redovisning av arbetet med kvaliten sedan 2004 och kommunen bryter mot lagen om rätt till svenska som andraspråk.

Verket ser också stora skillnader i arbetssätt mellan och inom skolorna, en kritik som Radio Uppland tidigare berättat om.

Men allt är naturligtvis inte elände. Till exempel ska förskoleverksamheten generellt vara av god kvalitet och eleverna i gymnasiet ska göra bra ifrån sig.

Lennart Owenius, moderat ordförande i barn- och ungdomsnämnden, säger att kommunen redan känt till problemen som han menar har kommit av brister i ledarskapet i skolan. Sedan ett drygt halvår finns en ny organisation som han tror på kommer att hitta lösningar.

– Jag tycker inte det är så många punkter de är kritiska på, snarare områden där vi har svagheter. Uppföljning och utvärdering har vi fått skarp kritik på, och det har vi jobbat lite med och kommer förbättra och göra allt vi kan för att uppföljningen och utvärderingen ska fungera.

Vad ska ni göra konkret?
- Vi kommer be skolchefen om en handlingsplan för alla punkterna och se till att den genomdrivs då. Om tre månader ska vi lämna svar till skolverket, säger han.

Maria Jansson
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista