Björklinge

Försvunnen kvinna hittad död

Uppdaterad 16.30

Den kvinna som försvann från Björklinge i början av 2007 har nu hittats död. Kroppen hittades väster om sjön Velången tidigare i veckan, bara en halvmil från kvinnans hem. Det finns inga misstankar om brott.

- Det var en jägare som var ute i skogen väster om sjön Velången som gjorde det här fyndet i tisdagskväll. Kroppen har ju legat där mycket länge, så det var bara kvarlevor kvar på platsen, berättar Christer Nordström, pressansvarig vid Uppsalapolisen.

Den åttonde januari förra året försvann den då 66-årig kvinnan från sitt hem utanför Björklinge. Trots att man satte in stora eftersökningsinsatser och förhörde mellan 80 och 100 personer så hittades aldrig kvinnan.

Men i tisdags kväll hittades hon alltså av en slump, bara en halvmil från sitt hem:
- Just den här platsen är det, såvitt jag kan se, ännu inte riktigt klarlagt hur noga polisen har sökt igenom den. Det ser ut som det skulle kunna vara en punkt på kartan där vi inte har varit, men det kan jag få bekräftat i nästa vecka, säger Christer Nordström.

Man undrar ju hur man kan ha missat henne när det var så nära?
- Frågan är självklart befogad, och jag hoppas vi kan svara på det nästa vecka. Dom som har varit ansvariga här är inte i tjänst.

Sen kvinnan hittades har kroppen genomgått en rättsmedicinskt undersökning och platsen där hon hittades har även undersökts noggrannt, och i nuläget tyder inget att hon utsatts för ett brott.

Som vi berättat i Upplandsnytt så har det under en period undersökts om den morddömde Anders Eklund kan ha haft något med försvinnandet att göra:
- Det är inte klarlagt hur långt polisen kommer att fortsätta i den delen. Helt klart är att Eklund in nuläget inte är misstänkt i det här dödsfallet, och det finns, som vi sagt tidigare, i nuläget heller ingen brottsmisstanke, säger Christer Nordström.

Erik Möller
erik.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista