Revisorer granskar avgångsvederlag

Senast nästa vecka vill landstingets revisorer ha svar på frågor kring den avgående landstingsdirektören Erik Hemmingsson avgångsvederlag, alltså skillnaden mellan lönen på 113 000 och pensionen, som ska betalas ut fram till 2010. Calle Åkerstedt är ordförande inom Landstingets revision:

Calle Åkerstedt är ordförande inom Landstingets revision:

- Den första frågan är med vilket befogenhet landstingsdirektören medgets ett avgångsvederlag om han har sagt upp sig själv, säger Calle Åkerstedt, ordförande inom Landstingets revision.

Det revisorerna vill veta är hur landstingsrådet Erik Weiman har kunnat ge den avgående landstingsdirektören Erik Hemmingsson ett avgångsvederlag, om det är så att direktören sagt upp sig själv.

Och om han nu inte sagt upp sig själv, med vilken befogenhet har i så fall landstingsrådet kunnat säga upp direktören, då uppsägningar vanligtvis sköts av landstingsstyrelsen.

Dessutom vill revisorerna veta vilket samråd som har skett inom landstingsstyrelsens presidium.

Dessa frågor vill man ha svar på från Landstingsrådet Erik Weiman senast 6 september.

Några frågor till själve landstingsdirektören Erik Hemmingsson har man inga planer på att ställa.

Monika Titor
monika.titor@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista