Färre unga dör i astma

Trots att astma har blivit vanligare i Sverige har antalet barn och unga som dör i sjukdomen minskat kraftigt sedan början av 1990-talet. Det visar en ny studie.

Antalet döda i akut astma bland barn och unga har sjunkit med två tredjedelar jämfört med i början av 1990-talet.

--En mycket positiv utveckling, men det är ändå alarmerande att många av dödsfallen gällt ungdomar med mild till måttlig astma med födoämnesallergi, säger professor emeritus Gunnar Boman vid Akademiska sjukhusets lung- och allergiklinik, till Upsala Nya Tidning.

Den viktigaste orsaken till nedgången är förmodligen bättre behandling. Men med rätt behandling skulle dödligheten i astma kunna vara ännu lägre, anser Gunnar Boman. Drygt hälften av dödsfallen var kopplade till underbehandling och dålig följsamhet med att ta astmamedicinerna.

Det som bekymrar Gunnar Boman är att astmadödligheten till följd av födoämnesallergi inte visat någon säker nedgång. Nio dödliga astmaattacker bland barn och ungdomar utlöstes i samband med förtäring av jordnötter, andra nötter eller soja.

Mellan 1994 och 2003 dog 37 personer under 35 år i akut astma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista