Småföretagen anställer allt färre

Viljan att anställa har minskat kraftigt bland länets småföretag. Sysselsättningstillväxten är nu nere på lägsta nivån sedan 1999.
Främsta anledningen till att företagen i Uppland anställer så få är att de sökande saknar rätt kompetens, säger Fredrik Alpin, regionchef för Företagarna i Uppland. Det här visar sig bland annat inom byggsektorn och tillverkningsindustrin. Småföretagsbarometern presenteras två gånger om året av Föreningssparbanken och Företagarna. Den bygger på en undersökning om hur småföretagarna själva ser på sin situation. Sett till det senaste halvåret ser det mesta dystert ut. Företagarna i Uppsala län har under dom senaste åren haft en starkare konjunktur än landet som helhet men nu ligger man nära rikssnittet och konjunkturen är på den lägsta nivån sen början på nittiotalet. Men trots nedgången finns ljuspunkter och företagarna i länet har ganska höga förväntningar på framtiden. 60 procent av företagen ser goda möjligheter att expandera, enligt Fredrik Alpin.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".