Mer handel i Uppsala. Här Stenhagen. Bild: Uppsala kommun.
Uppsala

Handeln expanderar snabbare än väntat

Uppsalas handel har expanderat fortare än väntat. Målet med att öka handelsytan med 135 000 kvadratmeter i kommunen till 2015 når man redan inom tre år, tror handelns utredningsinstitut.

Uppsalabon Linnea Nordensköld har märkt av den stora utbyggnaden av butiker i stan:

- Ja, det har jag märkt. Den växer väldigt mycket i utkanterna, säger Linnea.

- Det har kommit fram betydligt flera butiker de senaste åren, framför allt de som säljer mode, säger Helena Olsson i Uppsala.

Handeln i Uppsala växer så det knakar, framför allt vid de 4 stora handelsområdena Gränby, Stenhagen, Boländerna och city. Idag omfattar dessa 200 000 kvadratmeter handelsyta. Fram till 2015 vill kommunen utöka det med 135 000 kvadratmeter.

Men i den expansionstakt som är i dag kommer den siffran vara nådd redan inom en treårsperiod beräknar handelns utredningsinstitut. Ingrid Anderbjörk är etableringsansvarig vid kommunledningskontoret i Uppsala:

- Det finns något av ett uppdämt behov. Vi har haft en befolkningsökning som kräver ett utbud som inte står i relation till det vi har haft under de gångna åren.

- Där det kommer att hända mest, som det finns planer på, det är ju i Gränby. Ett antal tusentalskvadratmeter som blir inflyttningsklara i november i år och lika stort antal i november året därefter, säger Ingrid Anderbjörk.

Mer handelsyta blir det också i Boländernas östra del med liknande varor som finns där nu. I Stenhagen blir det mer dagligvaruhandel och en utökning med en del mindre butiker.

Handeln i City har ökat med 5000 kvadratmeter det senaste året och på längre sikt ska ytan ökas med ytterligare 15000 och då framförallt i området Dragarbrunn.

Lägger man dessutom till all övrig handelsyta utöver de fyra stora handelsområdena kommer Uppsalaborna om några år att ha 75 fotbollsplaner butiksyta att handla på.

- Detta påverkar ju Uppsala ekonomiskt på så vis att det finns nya arbetstillfällen. Sedan kommer det att bidra till den här bilden av att Uppsala går från att var en stor småstad till en liten storstad, säger Ingrid Anderbjörk.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".