Storvreta

Kommunalt sjabbel ger tom skolgård

Sedan två år tillbaka har Storvretaskolan utanför Uppsala blivit lovad en upprustning av skolgården. Under tiden har de gamla lekredskapen gått sönder. Och eftersom skolgården ändå ska rustas upp, har de gamla lekredskapen inte reparerats, utan plockats bort. Nu står skolgården nästan helt tom.

Så här tycker eleven Andrea från klass 4B om att de inte har fått några nya lekredskap:

– Det är inte bra. När man har lovats någonting så vill man gärna ha det.

Tidigare fanns det en linbana, en indianby med hyddor och en stor båt att leka i på Storvretaskolans gård. Nu finns det bara några smågungor och en minimal klätterställning fördelat på närmare 400 skolelever.

Storvretaskolans föräldraråd har tillsammans med rektorn varit engagerad i frågan. Så här säger rektor Kristina Rudmark.

– Tyvärr har vi inte varit prioriterade och pengarna räckt till för att vi ska få en upprustning av vår skolgård. Vi anser det som angeläget.

Men fastighetsnämndens ordförande Lars-Gunnar Karlsson, anser att det hela handlar om en olycklig kommunikationsbrist. Det finns nämligen en tvåmiljonersatsning för nästa år för att rusta upp skolgården, men information om projektets tidsplan har inte gått fram till skolans rektor, föräldrar och elever.

– Skolledare, områdeschefer, tjänstemän på olika kontor - här har vi misslyckats att nå varandra. Mycket beklagligt när det egentligen finns en slutprodukt som är väldigt positiv.

Projektet dröjer nu ett år till. Tre år kanske inte är en lång tid i kommunala projektsammanhang, men för ett skolbarn är det lika länge som hela låg- eller mellanstadiet. Så här upplever Amanda och Andrea från klass 4B sin skolgård:

– Det är inte så kul. Det inns inte så mycket att göra på rasterna.

– Jag skulle vilja ha fler redskap, för att man hinner inte ta något för det är så många som använder det...


Lari Honkanen
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".