Enköping

Polishund kan tvingas sluta

Den polishund, som i går blev attackerad av två okopplade kamphundar vid en ravefest utanför Enköping, blev så illa skadad att den kanske måste lämna sitt polisuppdrag. I tumultet sköt polisen ihjäl den ena av dom aggressiva hundarna.

– Tydligen siktade hundarna först mot polisen, men sedan mot polishunden, säger Roger Setterberg, chef för hundenheten på Uppsalapolisen.

Den attackerade polishunden har opererats på djursjukhuset i Ulltuna, men vårdas nu i hundförarens hem.Skadorna, både dom fysiska och psykiska, är så allvarliga att hunden kanske inte kommer kunna arbeta mer som polishund.

– Vi vet i dagsläget inte hur det kommer gå med den, säger Roger Setterberg. 

Med allt fler kamphundar ute i samhället var gårdagens incident inte helt oväntad för hundenheten.

– Det händer då och då, men inte med sådana här konsekvenser. Vi har mer eller mindre väntat på att något skulle inträffa. Det har var fullt angrepp från början. Det betyder att hundarna har utsatts för hundslagsmål ett antal gånger innan. Om det är intränat eller tillfälligheter får fortsatta utredningen visa.

Den 28-årige Sundsvallsbo som äger pitbullterrierna är nu misstänkt för brott mot lagen om tillsyn av hund och katt. Efter att brottsutredningen och polisens egna internutredning är klar kommer mannen sannolikt att krävas på ett skadestånd på tusentals kronor av polisen. Storleken grundas dels på vårdkostnaderna för den skadade polishunden, dels för att skola upp en ny polishund om det skulle behövas, något som kan ta ett par år.

-Det här innebär naturligtvis ett avbräck. Vi har ett antal hundpatruller som ska täcka hela dygnet. Vi får försöka pussla så gott det går, säger Roger Setterberg på Uppsalapolisen.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".