uppsala

Dement skadades vid låg bemanning

Demenssjuka på flera boenden runt om i Uppsala lämnas ibland ensamma nattetid. Bemanningen är så låg att avdelningarna måste lämnas om det behövs hjälp någon annanstans. Redan under förra mandatperioden kom protester mot det, men fortfarande har inget hänt.

På Årstagården har olyckor inträffat på grund av låg bemanning nattetid, berättar Maria Källberg, som jobbar på demensboendet.

– Ganska nyligen fick en boende en fraktur tack vare att det var obemannat just då, säger Maria Källberg.

På Årstagården i Uppsala bor och vårdas runt 80 äldre dementa på nio avdelningar. Nattetid arbetar sex personer i huset, en anställd har då ansvar för två avdelningar med sammanlagt 18 boende. Det finns en extrapersonal, men det är inte alltid det räcker. Händer det något på en avdelning, om någon till exempel ramlar och det behövs mer personal, så kan en hel avdelning eller ett våningsplan lämnas. Personalen arbetar hårt säger Maria Källberg, men man räcker inte till:

– Jag tycker det är ganska dåligt. Om man tänker att det är gamla människor som levt ett helt liv, betalat skatt osv. Man är värd en tryggare ålderdom. Jag vet inte hur man tänker som politiker, men någonstans är det väl så att man inte tycker det är så viktigt, att de äldre inte prioriteras, säger Maria Källberg.

Enligt fackförbundet Kommunal är Årstagården inte unik, så här ser det ut på flera andra boenden i Uppsala. Centerpartiska kommunalrådet Lars O Ericsson är ansvarig för äldrevården i Uppsala kommun. Han säger att han känt till situtationen på Årstagården under flera år.

– Där ser man de brister som många år varit vad det gäller kvalitetsuppföljning, att det som är beställt verkligen blir utfört. Är det som det beskrivs och som jag själv upplevt och skarpt kritiserat under förra mandatperioden, då måste det blir rättning omgående, menar Lars O Ericsson.

Men vad har du gjort för att få ordning på det här? Du har nu det övergripande ansvaret.

– Vi har diskuterat det här i många omgångar. Det handlar mycket om kvalitetssäkring. Nu sjösatte vi ett nytt system för det för drygt ett halvår sedan. Det är där man kan se vad som går snett. Men jag tar på mig min roll i det här. Vi i nuvarande majoriteten har inte heller lyckats. Det här måste ordnas, lovar Lars O Ericsson (c) kommunalråd i Uppsala.

Klara Johansson
klara.m.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".