Allt fler "ravefester" hålls utomhus

De senaste åren har det blivit vanligare med så kallade ravefester i de uppländska skogarna. Enligt polisen så har festerna, där en stor del av deltagarna använder narkotika, totalt sett inte ökat i antal.

Men för att undvika upptäckt från polisen så hyr arrangörerna inte längre bygdegårdar och industrilokaler, utan anordnar då festerna ute i skogen i stället. Kenneth Olsson är narkotikasamordnare vid Uppsalapolisen:

- Ja, det är mer fester i skogen nu. De förekom förr också, men nu är det bara utomhusfesterna kvar, säger Kenneth Olsson.

I helgen attackerades en polishund av två kamphundar när polis kom till en fest i ett skogsparti i närheten av Övre Rickeby utanför Enköping. Polisen kallar den här festen för ”ravefest”, efter det gamla uttrycket som växte fram på 90-talet då man upptäckte att fester där elektronisk musik, trance, techno och house, spelades i samband med att vissa deltagare intog narkotika.

Trenden i Uppsala län är att det totalt sett är färre ravefester idag, men att just utomhusfesterna i skogen, så som den i Övre Rickeby i helgen och även den i Alundatrakten före sommaren, ökat.

Förr hyrde arrangörerna ofta en bygdegård eller industrilokal, men eftersom polisen bevakade de tillställningarna noga så hålls många fler fester nu i skogen. Men det finns risker med den här trenden. Det har hänt att människor irrat bort sig i skogen, och på Alundafesten tidigare i år drunknade en man:

- Man använder ju en typ av narkotika som vi kallar för hallucinogener. Den kan ge väldigt skrämmande upplevelser. Dessutom kan den ibland orsaka överhettning av kroppen. Det kan leda till att man kanske vill kyla av sig. Finns det då en sjö i närheten så är det lätt att man hoppar i. Så det finns många faror med det här, säger Kenneth Olsson.

När det förr var mycket folk på de här festerna, inte sällan flera hundra personer, så är det nu färre personer som deltar. Deltagarna åker runt i landet på flera ravefester, och många som besöker de uppländska festerna kommer från andra delar av landet. Men samtidigt är det en större andel i dag som använder narkotika på festerna än tidigare:

- Man kan ju säga att ravefesterna har smalnat av på ett sådant sätt så att det är en väldigt hög procent narkotikamissbrukare som deltar. Det överträffar även Reggaefestivalen relativt sett, säger Kenneth Olsson vid Uppsalapolisen.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".