Långa väntetider på akuten

Väntetiden är lång på akuten på Akademiska sjukhuset i Uppsala. En enkätundersökning visar att en patient i genomsnitt får vänta 3 timmar och 42 minuter.
Anita Sörheden kom till mottagningen med sin mor tidigare på förmiddagen, och de var fortfarande kvar på eftermiddan i väntan på en undersökning. - Är man så pass gammal som mamma så är det här en verkligt lång väntetid, säger Anita. En enkätundersökning som gjordes förra året vid akuten i Uppsala visade att patienten i genomsnitt fick vänta länge, 3 timmar och 42 minuter, sen dess har saker hänt, en ny mottagning med bättre möjligheter och ett annat arbetssätt har fått väntetiderna att verka kortare, även om det fortfarande tar lång tid när det kommer flera patienter på en gång. Det berättar Elisabet Karlsten, vårdenhetschef på akuten. - Jag upplever att väntetiden blivit mindre, för att arbetet påbörjas snabbare. Förut hade vi sekreterare som skrev in patienterna. Nu tas de emot av en sköterska som kan ordinera prover, säger hon. Karina Bloimqvist kom in på förmidagen, och väntar på en undersökning, vilket ofta brukar ta lång tid på akuten. - Man får räkna med att det tar tid på en akutmottagning. De som snabbast behöver hjälp måste få hjälp först. Sen har jag dessutom fått kaffe med smörgås, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".