Landstinget

Fallskärmsavtal överklagas

Nu kan frågan om landstingdirektörens fallskärmsavtal bli ett fall för länsrätten. Tre oppositionspolitiker inom landstinget i Uppsala län överklagade nämligen idag avtalet, som landstingsstyrelsens ordförande moderaten Erik Weiman beslutat om.

Som vi kunnat berätta i Upplandsnytt tidigare så slutar landstingsdirektören Erik Hemmingsson på egen begäran. Trots det får han ett avtal som garanterar honom två årslöner, helt i strid med hans ursprungliga anställningsavtal, menar vänsterpartiets Sören Bergqvist. Den som beslutade om den nya överenskommelsen var landstingsstyrelsens ordförande, moderaten Erik Weiman. Något som han inte hade befogenhet till menar Sören Bergqvist.
- Länsrätten kan inte pröva den moraliska frågan men de kan pröva lagligheten i beslutet. Vi tycker även att ordföranden har överskridit sina befogenheter.

I dagens överklagan till länsrätten skriver de tre oppositionspolitikerna att Weiman saknade mandat att på egen hand ingå ett avtal med landstingsdirektören. Dessutom menar man att enligt kommunallagen ska landstinget behandla sina anställda lika, och eftersom landstingsdirektören slutade på egen begäran så ska han enbart få pension, inget utöver det.

Sören Bergqvist och de andra politikerna bakom överklagan vill nu att länsrätten tillfälligt stoppar beslutet, så att inga pengar börjar betalas ut. Sedan vill man att avtalet ska upphävas och ogiltigförklaras. Moderaten Erik Weiman menar att det här är ett personalärende som han har full rätt att fatta beslut kring, och han tycker inte att det borde dras till länsrätten.
- Avtalet är tecknat i enlighet med det regelverk vi har inom landstinget. Jag vill inte kvälja dom, som det heter, men det blir en väldigt konstig ordning om man i ett sånt fall ska gå in med en rättslig prövning av den här typen av överenskommelser, säger han.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".