Trögt engagemang i Uppsalas kommundelar

Det är bara i Rasbo som någon typ av organisation för medborgarna har startat. Trots att tanken var att dialogen med medborgarna inte skulle bli sämre även om kommundelskontoren försvann med omorganisationen.
-Om vi får ett stort förtroende hos politikerna i Uppsala då tror jag att vi kan göra mycket av det som gamla kommundelsnämnderna gjorde, säger Lars Andersson ordförande i Rasbo i Samverkan. I föreningen sitter politiker och föreningsfolk från trakten, uppgiften är att bevaka intressen och tycka till om förslag som kommer att beröra invånarna i området. Innan kommunens omorganisation vid årsskiftet diskuterades hur kontakten mellan politiker och medborgare inte skulle försämras när kommundelarna försvann. Framförallt på landsbygden fanns en oro för att besluten skulle fattas för långt från dem. -Jag tycker att det här var en sak som man la åt sidan, säger Erik Hagströmmer, som tidigare var vice ordförande i Björklinge - Bälinge kommundelsnämnd. Han menar att de inte tänkte tillräckligt på det här från kommunens sida innan kommundelsnämnderna togs bort. -Allt har sin tid, nu har vi genomgått en stor förändring och jag tror inte det kan gå snabbare, säger Anita Svedh Livmar som arbetar med demokratifrågor centralt i kommunen. Kontakta reportern: Lisa Helgesson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".