Busschaufförer kritiska till tidtabell

Den hårda kritik som resenärer riktat mot Upplands Lokaltrafiks nya hösttidtabeller, får nu stöd också från busschaufförerna. Många av chaufförerna menar att deras körtider beräknats med alldeles för snäva marginaler, vilket leder till försenade avgångar och uppretade resenärer

-Jag kanske inte hinner i tid till anslutningsbussarna, eller anslutningsbussarna är ibland inte framme i tid, och chaufförsbyten ska ske utan att det får ta nån tid, säger Lars-Ove Carlsson Maunus.

-Det är klart att man får skäll ibland, men det är ju inte vårt fel, säger Marianne Söderman.

Det är busschaufförerna hos Swebus, som kör nära hälften av bussarna för Upplands Lokaltrafik, som reagerat hårt mot dom förändringar av tidtabeller och körtider som införts nu i höst. Dom instämmer därmed i den kritik som resenärer tidigare framfört. Och kritiken har fått facket att agera, Bill Eriksson på Kommunal:

- Det har varit ett väldigt liv i förarkåren, och en del förare har faktiskt slutat på grund av det här. Hur kul är det att vara busschaufför och sitta där med kanske tjugo resenärer som missat ett anslutningståg? Resenärerna blir ju jättearga.

Peter Nilsson, trafikchef på Swebus i Uppsala:

-Vi tycker att det här är en jättetråkig och jättejobbig situation. Tidtabellen vi fick från Upplands Lokaltrafik kom av olika anledningar senare än vanligt. Vi är inte heller säkra på att en del körtider i tidtabellen verkligen håller.

-Vi kommer att göra om hela tjänstepaketet, vi kommer också att tillsammans med UL titta över vilka turer i tidtabellen som behöver få fler minuter.

Helt nya arbetsscheman för busschaufförerna, alltså, men det kommer att ta tid.

- Vi har tillsammans med UL och Kommunal sagt att vi ska ha det här klart till vintern.

Sture Jonsson, informationschef på Upplands Lokaltrafik:

- Vi blev senare än vi brukar med tidtabellen. Vi kommer nu att göra en del förändringar nästan omgående för att komma till rätta med problemen, och andra förändringar kommer att ta längre tid.

Flera månader kan det alltså dröja innan allt fungerar. Tycker du att ni hanterat den här omläggningen på ett bra sätt?

-Allt har inte fungerat perfekt den här hösten, så det är klart att vi inte är helt nöjda med det, säger Sture Jonsson.

Mårten Nilsson

marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".