Uppsala

Tuff arbetsmarknad för apotekspersonal

Idag kommer Apotekets ledning att inleda arbetet med omställningstöd för dom 200 personer som mister sina jobb när bolagets kundtjänstkontor läggs ned i Uppsala. Gunlög Rönnemyr, som är fackligt aktiv i Farmaciförbundet säger att det troligen inte blir lätt att hitta nya jobb i Uppsala.

- Farmaceuter får nog vara beredda att börja pendla. Övriga grupper, egenvårdare och kondservicepersonal kan har svårare, säger Gunlög Rönnemyr.

Ända sedan 2001 har Apotekets personal i Uppsala svarat på frågor om mediciner och gett goda råd till svenska folket.

När Uppsalakontoret stänger nästa sommar mer än halverar Apoteket sin kundservice. Kalmarkontoret med drygt 150 anställda kommer inte att förstärkas. Att valet föll på Kalmar, trots dom medicinska utbildningar och dom läkemedelsföretag som finns i Uppsala, har sina skäl. I Kalmar har Apoteket redan idag sin logistikverksamhet, dessutom är lokal- och lönekostnaderna lägre där.

För dom som nu blir av med sina jobb väntar olika omställningslösningar. Det berättar Tore Löwstedt, som är direktör i Apotekets ledning.

- Det handlar om att stötta folk i att försöka få nytt jobb. Att stödja kompetensutveckling som kan öka anställningsbarheten.

August Bergkvist

august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".