Socialtjänst medger dålig friskolekontakt

-Socialtjänsten i Uppsala har glömt bort Uppsalas friskolor, säger Mary Nilsson, chef för Individ- och familj i Uppsala kommun.
I Dokument inifråns granskning av muslimska friskolor, som sändes i SVT igår, sa rekorn för Imanskolan i Uppsala att han inte anmäler barnmisshandel till socialtjänsten. Mary Nilssons tror att socialtjänsten i Uppsala har haft för lite kontakt med friskolorna och att dom varit för dåliga på att informera friskolorna om anmälningsplikten. I dokumentären berättar Imanskolans rektor inför dold kamera hur en 8-årig pojke berättar för sin lärare att hans pappa slår honom. I den kommunala skolan skulle pappan anmälas, för så är lagen, säger rektorn. Men vi anmäler inte. Vi tar hit pappan istället och berättar vad hans son har sagt. Och pojken får höra att han inte får säga sånt där. Sahar El Houmsis två barn går i Imanskolan och trivs mycket bra. - Jag tyckte att han rektorn svarade bra, säger Sahar. Men enligt socialtjänstlagen så ska rektorn anmäla direkt, vid blotta misstanken om att ett barn blir slaget. Och Mary Nilsson säger att hon nu tänker agera och försöka förmå ansvriga chefer att ta upp informationskontakter med skolorna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".