Budgetförslag kritiseras

Uppsalas kommunstyrelse beslutade i går att skicka fram majoritetens hårt bantade budgetförslag för 2004 till fullmäktige.
Förslaget får mycket kritik från borgerligt håll, bland annat anser folkpartistiske oppositionskommunalrådet Jan-Ove Jerrestål att förslaget är orealistiskt, eftersom majoriteten räknar med att årets ekonomi ska gå betydligt bättre än den ser ut att göra. - Jag tycker att det är märkligt att man inte tar hänsyn till den här prognosen. Det gör att vi riskerar att gå in i 2004. RIsken för att man tvingas ta till akuta sparåtgärder ökar, säger han. Det är en stram budget som majoritetspartierna lagt fram, där bland annat besparingarna inom barn- och ungdomsverksamheten och äldreomsorgen kommer att fortsätta. Men trots att budgeten är stram så menar oppositionen att den är orealistisk. Som underlag till budgeten räknar majoriteten nämligen med att årets ekonomi går ihop och att kommunens kostnader ökar med 3,5 procent. Men enligt de senaste siffrorna landar kostnadsökningarna på 5,7 procent i år, något som skulle göra att det finns ett mindre utrymme nästa år än majoriteten räknar med. Upplandnsytt har inte fått tag på socialdemokratiska finanskommunalrådet Lena Hartwig, men partikollegan Jan Ask, som inte har hört de nya prognossiffrona, säger att det inte finns några planer på att ändra budgeten. - Det finns inga anledningar att göra några förändringar nu. Det vi måste göra är att låta den nya organisationen verka först, säger Jan Ask (s). Vänsterpartiets Britt Löfgren säger att även om ekonomin inte går ihop i år så tror de att de sparåtgärder som tas fram nu ska få budgeten i balans nästa år. Kontakta reportern: Lisa Helgesson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".