forsmark

"Allvarligt att inte säkerhetssystemet funkar"

Forsmarks kärnkraftverk fick igår skarp kritik av Strålsäkerhetsmyndigheten för att man slarvat med en säkerhetsventil till nödkylssystemet.

– Det här är en säkerhetsfunktion som inte är av vikt vid normal drift, däremot har den stor funktion vid en extraordinär händelse. Det är allvarligt i sig att man inte har säkerhetssystemet under kontroll, kommenterar Östhammars kommunalråd, moderaten Anna-Lena Söderblom, som är ordförande i den lokala säkerhetsnämnden.

Det var när det var dags för den årliga servicen av reaktor två för några veckor sedan som felet upptäcktes. Det var en ventil i det så kallade nödkylssystemet som visade sig stått stängd i ett helt år. Nödkylningen träder in om det ordinarie kylssystemet har gått sönder - kylning är ett måste på ett kärnkraftverk.

Strålsäkerhetsmyndigheten SSM slår fast att Forsmark inte följt sina rutiner och kräver att man undersöker hur en så viktigt ventil blev bordglömd.

Den senaste kritikrapporten är bara en i raden på senare tid.  På Strålsäkerhetsmyndigheten tycker man att det finns brister i säkerhetskulturen bland de som arbetar på kärnkraftverket, men det håller inte Anna-Lena Söderblom med om.

– När det gäller säkerhetskulturen människa till människa, så är det viktigt att man har ett riktigt förhållningssätt till det ansvar man har på ett kärnkraftverk. Det jobbar man intensivt med och jag upplever inte att det är en dålig på kultur på Forsmarksverket, säger Anna-Lena Söderblom, ordförande i den lokala säkerhetsnämnden.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".