Vattenfalls prishöjningar kritiseras

Vattenfall höjer på nytt elnätspriserna, och kritiken låter inte vänta på sig. Redan tidigare under det senaste året har Vattenfall Eldistribution höjt nätpriset i Uppsala län med åtta procent, och den nya höjningen från 1 oktober innebär en ytterligare prisökning på upp till 45 kronor per månad.

Villägarnas Riksförbund är kritiskt, säger regionchefen Janett Broms:

– Jag tycker att det är katastrof så mycket vi måste betala, hur de här ökade energikostnaderna tar en allt större del av småhusägarnas hushållsekonomi.

Betalar vi i Uppsala län onödigt mycket för elnäten?

– Ja, det måste jag säga. Husägare kan ju inte sänka sina kostnader genom att byta leverantör. Nätföretagen agerar på en monopolmarknad.

Villaägarnas Riksförbund pekar på att villägare i t ex Uppsala, Knivsta och Älvkarleby får betala över 6500 kronor per år för elnätet, och att det ligger bland de högre nivåerna i landet. Vattenfalls nya höjning som sker 1 oktober ligger på mellan 10 och 45 kronor per månad för privatkunder över hela landet, och Villaägarnas Riksförbund anklagar Vattenfall för att tillsammans med flera andra nätföretag systematiskt överdebitera sina kunder. Något som dementeras av Annika Viklund på Vattenfall Eldistribution:

– Vi gör väldigt stora investeringar, och det tror jag många kunder har märkt av, att vi syns ute i fält, att vi vädersäkrar våra nät, att vi gräver ner kablar, men också att vi jobbar med elkvalitetsfrågor för att se till att man har rätt spänning. Och det gör att vi har höjt priserna nu för att klara verksamheten och för att kunna fortsätta investera i nät och i service.

Ni måste höja priserna, säger ni. Men Vattenfall gör ju stora vinster?

- Jo, men elnätsföretaget är en juridiskt och ekonomiskt skild del från övriga bolag i Vattenfall, så ser ellagen ut. Vi står på egna ben, säger Annika Viklund.


Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".