Storstrejken har börjat

Vid midnatt utlöstes den största strejken i fackförbundet Kommunals historia. I Uppsala län strejkar alla barnskötare och dagbarnvårdare.
Nu börjar fackförbundet Kommunals strejk att få riktigt kännbara effekter. I Enköping, Älvkarleby och Norrtälje strejkar alla medlemmar, med undantag för bland annat personal inom äldre-och handikappomsorgen. I Uppsala kommun strejkar alla barnskötare och dagbarnvårdare. Fem förskolor håller helt stängt och andra har reducerat verksamheten, t.ex. Bälinge Bys förskola i Bälinge. - Vi vet inte riktigt hur det kommer att bli i dag eftersom det är första dagen, säger Ann-Sofie Hedlund som är platsansvarig på Bälinge Bys förskola. Vissa har ju fått scheman över vilka tider de får vara här. Men vi vet inte om de dyker upp eftersom de kanske bara får vara här mellan klockan nio och tolv. Karina Napych är mamma till 3-årige Filip som saknar barnomsorg i dag. - Jag påverkas väldigt hårt. Nu måste jag försöka ordna barnomsorg på något annat sätt, säger Karina Napych. Men trots att strejken slår hårt mot henne så stöttar hon de som strejkar fullständigt. - De måste få mer lön eftersom de har ett oerhört ansvar för barnen, säger Karina Napych. Kommunal avböjde i sista stund medlarnas bud som bland annat skulle innebära ett engångsbelopp till alla medlemmar och förbättringar till de lägst betalda. Budet ansågs inte tillräckligt. Om ingen uppgörelse nås kommer strejken att pågå i två veckor, till den 25 maj.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".