Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny organisation kan komma att skrotas

Uppsala kommuns nya organisation utan kommundelsnämnder, som infördes för bara fyra månader sedan, kommer inte att fungera utan kommer troligen att behöva göras om på nytt.
Det säger kommunrevisionens ordförande Lennart Hedquist, som menar att erfarenhet visar att det är väldigt svårt att spara pengar genom beställar- utförarmodellen. - Skulle Uppsala Kommun lyckas med det här blir man nog först i landet, men risken är nog att man måste förändra organisationen på nytt, säger han. I Uppsala kommuns nya organisation är den så kallade beställar-utförarmodellen mer renodlad än den var när kommundelsnämnderna fanns. Nu är det vissa politker och tjänstemän som beställer till exempel vilken utbildning barn ska få, och andra som har i uppdrag att ordna det rent praktiskt. Kommunens revisorer, som just nu granskar hur stora och omvälvande omorganisationen fungerat, diskuterade den nya modellen på sitt senaste möte och moderate ordföranden Lennart Hedquist menar att erfarenheten runt om i landet visar att det är svårt att få den här organisationsformen ekonomiskt. Dels för att man har dubbla uppsättningar av byråkrater, en på beställarsidan och en på utförarsidan. Dels för att han menar att det är svårt att få kommunen att verkligen fungera som en marknadsekonomi. - Det är väldigt svårt att få kommunala tjänstemän att förhandla med andra kommunala tjänstemän på så sätt att man på det sättet får ner kostnader, säger han. I sin kritik lutar sig Lennart Hedquist bland annat mot en rapport från riksdagens revisorer där de uppmanar riksdagen att se till att försvaret slutar att försöka efterlikna marknaden, eftersom det lätt blir problem med sånt. Enligt kommunförbundet är det också så att de flesta kommuner som hade en ren beställar- utförarmodell i början på nittiotalet nu har gått ifrån den. Lennart Hedquist tror alltså att också Uppsala kan att tvingas till en ny, stor omorganisation om man inte lyckas få ordning på ekonomin och hittills i år så ser ju kommunen ut att gå back med drygt 280 miljoner. - Får man nu inte ner kostanderna är jag övertygad om att man får övergå till en annan form, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".