Enköpings kommun anklagas för strejkbryteri

Kommunal anklagar nu Enköpings kommun för strejkbryteri. Enköpings kommun har beordrat dagbarnvårdare och barnskötare, som är undantagna från strejken, att arbeta som vanligt.
Kommunal har undantagit personalen som både tar hand om barn med behov av särskilt stöd och andra barn från strejken. Men de får bara arbeta under den tid som de tar hand om barnen med behov av särskilt stöd. Enköpings kommun beordrar nu personalen att jobba som vanligt och ta hand om alla barn som de brukar ha ansvar för. Idag fick flera dagbarnvårdare och barnskötare ett brev från sina chefer där det står att dom måste jobba som vanligt. - Det här är uppmaning till strejkbryteri, säger kommunals ombudsman i Uppsala län Mats-Ola Hjelm. De som följer kommunals varsel kommer att få en varning, står det i ett av breven. En anställd fick veta att hon skulle hållas personligt ansvarig för arbetsvägran om hon strejkade. Den personal som Upplandsnytt har varit i kontakt med orkar inte bli intervjuad, eftersom de mår för dåligt. De känner sig rädda och klämda och vet inte vad de ska göra. - Det som händer nu är att en chef går ut och beordrar folk att jobba på den tid de ska strejka och hotar med att det är arbetsvägran om man inte går dit, säger Mats-Ola Hjelm. Arbetsvägran skulle kunna leda till uppsägning men Mats-Ola Hjelm tror inte det kan ske under en pågående konflikt. - Det här är strejkbryteri från en tjänsteman, säger Mats-Ola Hjelm som aldrig har varit med om något liknande tidigare och tycker det hela är bedrövligt. Men Anders Wasberg, administrativ chef i skolförvaltningen i Enköping, håller inte med om att det handlar om strejkbryteri. Kommunen och kommunal har olika uppfattningar och har gjort olika tolkningar av reglerna, menar han, och det finns inga rättsfall som man kan gå till för att få veta vem som tolkat reglerna rätt. - Antingen strejkar man eller så strejkar man inte, säger Anders Wasberg. Är de undantagna från strejk så är det det allmänna arbetsavtalet som gäller. Uppsala kommun gör samma bedömning som den som Enköpings kommun har gjort.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".