UPPSALA UNIVERSITET

Professorer lämnar facket i protest

Sex matematiker på Uppsala universitet, varav fem professorer, hoppar nu i protest av sitt fackförbund SULF. Det är missnöje med fackets agerande i samband med dom senaste årens konflikter på institutionen som ligger bakom avhoppen.

Avhoppen från facket kommer i efterdyningarna av affären med dom två matematikprofessorer som förra året pressades av universitetsrektorn till att säga upp sig, den affär som en av rektorns kritiker kallat ”den största akademiska skandalen i Sverige på över 50 år”.

Dom kolleger på matematiska som stödde dom två professorerna tycker att facket SULF agerat alldeles för lamt genom hela affären. Bland annat så kände fackets Uppsalaordförande till att universitetsledningen var på gång med en aktion mot dom två professorerna men valde att inte informera dom om det, trots att en av dom var en av hans egna fackmedlemmar.

Det är nu fem professorer och en lektor på matematiska som lämnar SULF, och i brev till fackförbundet förklarar dom sitt missnöje. Dom hävdar där också att några av dom blivit bestraffade med sämre löneutveckling från universitetet efter att dom uttalat sig i medierna och att dom inte heller i det avseendet fått stöd från facket.

Två av professorerna skriver i sitt utträdesbrev att det vore bra om SULF:s Uppsalaavdelning började engagera sig för sina medlemmar i stället för att agera som om dom vore en gren av universitetets administration.

Avhopparna känner sig pressade och vill inte uttala sig i radio. Git Claesson Pipping är förbundsdirektör på fackförbundet SULF:

- Det är ju jättetrist när medlemmar lämnar facket för att dom är missnöjda. Jag har i brev till dom berörda medlemmarna beklagar att dom väljer att lämna förbundet och att dom och vi inte har en riktig samsyn på hur stora arbetsinsatser vi faktiskt har gjort.

Tycker ni från SULF:s sida att ni inte har gjort något fel alls?

- Vi har när det gäller dom här medlemmarna lagt ner avsevärda arbetsinsatser för att hjälpa och stödja dom.

Mårten Nilsson                                            marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista