Kommuner tjänar miljoner på strejken

Kommunals pågående strejk, som är tänkt att slå hårt mot kommunerna, innebär paradoxalt nog att de uttagna kommunerna tjänar miljoner på att löner inte behöver betalas ut under strejken.
I Uppsala, där barnomsorgen är uttagen i strejk från i går, sparar kommunen uppskattningsvis sju miljoner kronor under de två veckorna. Fast P-O Sundberg, personalchef inom vård och bildning i Uppsala kommun vill inte jubla över de nyvunna pengarna. - Det är bara planeringsproblem tycker jag, snarare än att vi tjänar pengar på konflikten. Totalt sett tjänar Uppsala kommun alltså stora pengar på strejken, genom att man slipper betala ut löner, men man får också minskade intäkter genom att parkeringsvakterna strejkar. På det förlorar kommunen cirka 400 000 kronor i veckan i uteblivna parkeringsavgifter och dessutom uteblivna p-böter. I Älvkarleby, där Kommunals alla medlemmar med vissa undantag strejkar från och med i går, tjänar kommunen 1,5 miljoner kronor under de två veckor som strejken pågår. Personalchefen Astrid Eriksson ser inte de här pengarna som ren vinst: - Kostnaderna kommer ju senare eftersom många arbetsuppgifter kommer att ligga kvar och behöva göras senare, dessutom är det ju mycket tid som går bort i mötestid nu, säger hon. I Enköping räknar kommunen med att de uteblivna löneutbetalningarna uppgår till ca tre miljoner kronor under konfliktperioden. Både Enköping och Älvkarleby kommer att betala tillbaka delar av bansomsorgsavgiften till de föräldrar som drabbats av utebliven barnomsorg. I Uppsala kommun har inget beslut fattats i den frågan. Eventuellt kan det där bli tal om ersättning från och med andra strejkveckan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".