knivsta

Hundbiten kräver hårdare koppelkrav

Nu kommer krav på att införa tvång på att hundar i tättbebyggt område i Knivsta kommun ska hållas kopplade. Kravet kommer från Christine Elengård som är sjukskriven sedan i våras då hon attackerades av en lösspringande rottweiler i Knivsta centrum.

– Jag fick lårmuskeln avbiten. Nu jobbar jag stenhårt på att våga gå ut själv, säger hon till Upplandsnytt.

Christine Elengård berättar om ett mardrömsmöte med hunden, ett möte som fortfarande sätter sin spår:

– Jag har ännu inte vågat mig ut, för att kunna möta hundar som är kopplade. Jag har knappt stött på hundar sedan i våras, men det beror mest på att jag inte vågar gå ut som mycket som förut, berättar Christine Elengård.

Nu, några månader senare efterlyser hon i en skrivelse till Knivsta kommun en skärpning av föreskrifterna i den lokala ordningsstadgan och vill att det tydligt ska sägas där att hundar alltid måste hållas kopplade i tättbebyggda områden och även i elljusspår i Knivsta.

– Det är en gräslig händelse som Christine råkat ut för. Vi har ju en ordningsstadga i kommunen som säger att hundar ska hållas under kontroll. En hund som man inte är säker ska hållas kopplad, säger kommunstyrelsens ordförande i Knivsta, Göran Nilsson (m).

Han tycker att dagens stadgar räcker och han ifrågasätter om en skärpning skulle hindrat en hundägare som den som attackerade Christine Elengård.

– Den här händelsen har alltså orsakats av en person som inte följer den stadga vi har i dag. Då är frågan om den personen skulle följa en skärpt stadga, undrar Göran Nilsson.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista