Årets myggbekämpning påbörjad

Med hjälp av det biologiska bekämpningsmedlet BTI ska de boende i Österfärnebo slippa det surrande inferno som annars hotar sommaren.
I dag började besprutningen av mygglarver längs Dalälven och Norrå. Svea Gustafsson bor i Österfärnebo och vet hur somrarna blir när myggorna får hållas. - Folk stanna inne. Det är värst för barnen. De kliar sönder sig, säger Svea Gustafsson som beväpnar sig med en lövruskur i kampen mot myggen. Även om Dalälven inte svämmat över så mycket är Norrån kraftigt översvämmad. För att få bespruta måste det vara minst fyra mygglarver per en liter vatten. I Norrån är det 2500 larver per liter. Jan Lundström är tekniska och vetenskaplig ledare för myggprojektet och han hoppas att det ska räcka med en besprutningsomgång i år. Förra året krävdes det två stycken bekämpningar för att slå ut 100 procent av mygglarverna. I dag och i morgon ska 325 hektar besprutas. Därmed försvinner mer än hälften av de pengar som staten bistått med. Det finns alltså pengar att göra ytterligare några mindre besprutningar, men kommer det sena vårfloder eller blir en regnig sommar kan det bli en ny mygginvasion.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".