Morgongåvabor vill rädda tågtrafiken

Som Upplandsnytt tidigare rapporterat kan det komma att bli färre tåg på sträckan mellan Sala och Uppsala sedan staten beslutat att dra tillbaka sitt stöd till trafiken. Morgongåva byalag kräver nu i en skrivelse till infrastrukturministern, rikstrafiken, landstingsledningen och andra inblandade att det skjuts till pengar för att rädda trafiken.

Roland Back och Håkan Ekroth ligger bakom skrivelsen.

– Tågtrafiken har ju inneburit att restiden kortats ner avsevärt. Risken är ju nu att många som flyttat in till samhället nu flyttar tillbaka till Uppsala.

Det är Rikstrafiken som tidigare aviserat att man tänker dra in sitt stöd på nästan 17 miljoner kronor. Något som när det blev känt omedelbart väckte starka reaktioner. Som vi har kunnat höra i Upplandsnytt har landstingets politiker inte hittills velat ge något besked om ifall de tänker skjuta till några pengar, men Roland Back tycker att det börjar bli bråttom nu.

– Förändringen kan tänkas ske nästa sommar, och då bör man kanske redan nu 2008 budgetera pengar för trafiken hösten 2009.

Det förslag om att ersätta tåget med extra bussar anses av många boende inte vara ett alternativ eftersom dom tar mycket längre tid. I sin skrivelse föreslår Morgongåva byalag istället det motsatta, att tågtrafiken borde utökas.

– På sikt vill vi gärna ha en trafiklösning liknande Upptåget, det vill säga halvtimmestrafik i rusningstid och stopp i Vänge, Järlåsa och Vittinge.


Erik Möller
erik.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista