Kommunalare mår dåligt av oklara strejkregler

Många kommunalare mår nu dåligt efter att de kommit i kläm sedan den utökade strejken bröt ut i måndags. En av dem är Sanna Nyholm som arbetar på en förskola i Storvreta, och hon är upprörd över de oklara reglerna.
Hon arbetar till 75 procent av tiden med barn med särskilt stöd som är undantagna strejken men resten av tiden så ska hon enligt fackförbundet Kommunal strejka. - Om jag går i strejk på 25 procent så säger arbetsgivaren att det är fel. Om jag inte går ut i strejk tycker facket att jag är en strejkbrytare. Kan ingen bara säga vad jag ska göra, säger en uppgiven Sanna Nyholm. Upplandsnytt har tidigare berättat om personal i Enköping som uppmanats att arbeta trots att de är uttagna i strejk. Arbetsgivaren hävdar att ska man strejka så ska man strejka till hundra procent. Någon deltidsstrejk som gäller för Sanna och andra barnskötare med barn med särskilda behov existerar inte. - Det här är ett solklart fall av strejkbryteri. Det sorgliga är också att våra medlemmar blir hotade med avsked, säger Mats-Ola Hjelm som är ombudsman för Kommunal i Uppsala. Men Uppsala kommun anser att Kommunals varsel respekteras. P-O Sundberg som är chef på förvaltningen produktion, vård och omsorg säger att man följer de direktiv som delats ut från Kommunförbundet. Att förtäckta hot på arbetsplatserna förekommer är fel, säger han. Det är inte meningen att enskilda anställda ska drabbas utan tolkningsfrågor måste diskuteras på central nivå och inte på arbetsplatserna. - Vi ska reda ut detta på den nivå där det ska behandlas, och det är inte på arbetsplatsen, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".