Uppsala

Tung bebis går ofta i arv

Fler och fler spädbarn väger oproportionerligt mycket när de föds, och det kan leda till fetma, diabetes och cancer senare i livet. Risken är särskilt stor att få en tung bebis om mamman själv är överviktig.

– Stora kvinnor föder stora barn och har en ökad risk där, och risken ökar ännu mer om du själv är född tung, säger barnläkaren Fredrik Ahlsson, som nyligen lagt fram en doktorsavhandling vid Uppsala universitet till SR Vetenskapsradion.

Risken att få ett riktigt tungt barn, på fyra och ett halvt kilo eller mer ökar två och en halv gång för mammor med fetma visar Fredrik Ahlssons forskning.


Problemet växer i Sverige enligt andra studier, under 1990-talet ökade antalet tunga barn med 23 procent och utgör nu tre-fyra procent av alla nyfödda.

Fredrik Ahlsson har också visat att fetman lätt går i arv till nästa generation, särskilt på mödernet.

Flickor som vägde över fyra och ett halvt kilo vid födseln och var normallånga, alltså runt 50 centimeter, utvecklade ofta fetma redan i 20-års åldern. Dessutom fick de oftare själva överviktiga barn som vuxna och drabbades oftare av diabetes och bröstcancer

Men de nyfödda som var riktigt långa vid födseln, runt 55 centimeter, löpte inte alls samma risker.


Det är den gravida överviktiga mammans fettmassa som leder till att hennes kropp inte är lika känslig för insulin och därför producerar mycket socker, som gör att fostret lägger på hullet. De tunga spädbarnen visar sedan tecken på insulinresistens redan under sitt första levnadsdygn.

Fredrik Ahlsson har ännu inga klara råd att ge oroliga blivande föräldrar.

– I nuläget finns det rekommendationer att man inte ska gå upp så mycket i vikt under graviditeten om man redan har en övervikt. Men annars behöver vi göra mera forskning inom det här området för att se vad vi kan göra för att nå bästa resultat för att sänka risken att föda stora barn.

Johan Bergendorff/Vetenskapsradion P1

johan.bergendorff@sr.se