Vart fjärde sexövergrepp mot barn går till åtal

Bara tjugofem procent av de polisanmälda sexövergreppen mot barn går vidare till åtal i Uppsala län. Det innebär att länet hamnar under rikssnittet.
En ny undersökning från Riksåklagaren, RÅ, visar att 36 procent av de anmälda sexövergreppen mot barn går till åtal över landet som helhet. Åtalsfrekvenserna varierar stort över landet. Från 70 procent i Stockholm till 8 procent i Norrköping. Hos Åklagarkammaren i Uppsala är siffran 25 procent. Eva Lundström är chefsåklagare i Uppsala och hennes utgångspunkt är att det resultatet inte är så dåligt. - Det här är en mycket speciell måltyp och det är sällan eller aldrig det finns någon ytterligare bevisning, säger Eva Lundström. Problemen med bevisvärderingen tror Eva Lundström är förklaringen till att så få polisanmälda sexövergeppen under förra året gick till åtal. Det finns sällan några vittnen eller någon teknisk bevisning. På Åklagarkammaren ser man det som en oerhört viktig uppgift att behandla de här känsliga ärendena på rätt sätt. - Det får bara inte bli fel och de här ärendena är prioriterade och behandlas omedelbart, säger Eva Lundström. Tre familjevåldsåklagare arbetar med de här ärendena och de är särskilt utvalda och får särskild utbildning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".