uppsala

Kvinnor sorteras bort vid antagning

Universitet och högskolor i Sverige sorterar bort framförallt kvinnor i sin antagning. Vid många högskolor använder man sig av ett antagningssystem där det underrepresenterade könet vid en utbildning får förtur.

Det här framkommer i en rapport från stiftelsen Centrum för Rättvisa. Uppsala skiljer sig inte från resten av landet, även här sorteras många kvinnliga studenter bort, säger Gunnar Strömmer från Centrum för Rättvisa.
- Uppsala är femte värst i landet. Under de år vi mätt har vi hittat 361 fall av könsdiskriminering i Uppsala. Av de är 347 kvinnor, så Uppsala följer mönstret i landet i stort, att det är kvinnor som sorteras bort från de stora och populära utbildningarna, säger han.

De stora och populära utbildningarna som det framförallt är fråga om är jurist, läkare och psykolog. Eftersom det är en högre andel kvinnor som går de utbildningarna går män före vid intaget. Enligt Centrum för Rättvisa så är totalt 9 av 10 av de som sorteras bort vid antagning kvinnor. En av de som drabbats är Sofia Lindblad som sökte till veterinärutbildningen.
- För mig känns det fruktansvärt eftersom man tycker att könet inte ska spela någon roll.

Matilda Ardelius som studerar på psykologprogrammet har inte riktigt samma åsikt om hur antagningen fungerar.
- Jag kan förstå att det känns jobbigt för de som blivit negativt särbehandlade, men jag kan ändå tycka att det är ett arbetsliv man ska ut i och där tror jag att det är positivt att det är ungefär en lika stor andel män som kvinnor, säger hon.

Centrum för Rättvisa driver sen i juli en rättslig process mot Sveriges Lantbruksuniversitet. Enligt Centrum för Rättvisa har universitetet diskriminerat kvinnliga sökanden och SLU krävs i stämningen på miljonskadestånd till 46 sökande kvinnor. Rektor på SLU är Lisa Sennerby Forsse.
- Vi försöker jobba för att få en mer jämn könsfördelning för att det ska återspeglas i samhället sen. Men vi ser fram emot att den här frågan prövas rättsligt.

Erik Möller
erik.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista