Tvist om resecentrum nära en lösning

Planerna för Resecentrum i Uppsala har nu tagit ett ordentligt steg framåt. I början av året stannade hela processen av när det uppstod oenighet kring vem som ska betala för saneringen av marken där Resecentrum ska byggas. Men en ny utredning har utrett den frågan.
kommunalrådet Lena Hartwig tycker nu att det är helt klart vem som är ansvarig för föroreningarna i marken bakom Uppsala Centralststaion. - Rapporten visar vilka föroreningar som finns i marken och de har inte kommunen orsakat. Det finns bara en som bär ansvaret och det är staten, säger Hartvig till Upplandsnytt. Enligt dom första planerna för det nya resecentret i Uppsala skulle man ha börjat bygga redan i år. Men planerna fick skjutas på framtiden. Resecentrat ska byggas bakom Centralstation, och marken ägs idag av det statliga bolaget Jernhusen AB. Men när avtalet mellan dem och Uppsala Kommun skulle slutas så uppstod oenighet kring vem som skulle stå för en sanering av området. I marken finns bland andra det farliga ämnet kreosot, diesel, arsenik och en hel del metall som måste bort. I den utredning som nu blivit klar fastlås att en sanering skulle kosta ungefär 16 miljoner. Utredningen fastslår också att 40% av efterbehandlingskostnaderna ska betalas av SJ och de resterande 60% är en förhandlingsfråga. Kommunen vill att staten ska betala hela saneringen, medan staten vill att Uppsala Kommun ska ta en viss risk och betala eventuella merkostander som uppstår när bygget börjar. Med utgångspunkt från den nya rapporten kommer Uppsala Kommun redan i nästa vecka sätta sig ner i diskussioner med Jernhusen, Banverket och andra statliga instanser som exempelvis Naturvårdsverket. Lena Hartwig tror att man snart kan fatta ett slutlgiltigt beslut om Resecetrum. - En preliminär tidsplan är att ärendet tas upp i kommunfullmäktige i september, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".