Skolbesparingar bantas

Besparingarna på grundskolan i Uppsala blir troligen lite mindre i år än man tidigare sagt. Vissa besparingsförslag stryks, det blir till exempel inte 36 barn i någon klass. Fast fortfarande är det mycket stora neddragningar som ska göras.
Centralt i kommunen har tjänstemännen nu börjat sammanställa alla skolors besparingsförslag. Exakt hur det blir på varje skola är inte klart än, men sammantaget blir besparingarna i nuläget troligen inte riktigt så stora som man tidigare sagt. Vissa besparingsförslag tas bort, som att det skulle bli uppemot 36 elever i klassen. Det kommer att bli max 32 elever i de högre årskurserna, säger grundskolechefen Per Pettersson. Andra neddragningar ställs in nu eftersom man måste fundera mer på vad de skulle innebära. - I några fall behöver vi reflektera över effekterna och dessutom vill vi kanske få de här effekterna värderade politiskt, säger ställföreträdande grundskolechefen Ulf Gustin. Fast även om så mycket som 180 tjänster inte tas bort nu så är det fortfarande tunga neddragningar som kommer att göras. Ett skoldaghem kommer troligen att läggas ner, det blir färre assistenter till eleverna i skolan, mindre specialundervisning, färre no-laborationer, och mindre halvklasstimmar. På Ärentunaskolan, där rektorn föreslagit att halvklasstimmarna tas bort, jäser missnöjet. -Jag tycker att det är helt fel att halvklasstimmarna ska tas bort, för det är då man verkligen lär sig någonting, säger Karolina Mård Hultin i klass 7G. Hon får medhåll från rektorn Rolf Holmqvist. - Vi ser ju hur barn far illa. De behöver det här stödet föratt gå vidare, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".