Barmhärtighetsmålet upp i Svea hovrätt

Idag hölls rättegången i Svea hovrätt i det uppmärksammade så kallade barmhärtighetsmålet. En 22-årig Uppsalabo dömdes av tingsrätten till ett års fängelse för dråp efter att han dödat sin svårt sjuka mor med en överdos av sömnmedel.
Eftersom det saknas rättspraxis för sådana här fall så överklagades domen. Åklagaren Johan Delin hävdar att sonen ska dömas för mord istället för dråp och han är beredd att driva saken ända till Högsta domstolen. För försvaret är frågan mer komplicerad och advokat Leif Ericksson anser att hans klient ska frias helt. Men eftersom 22-åringen förklarade sig nöjd med tingsrättens dom kan inte Ericksson egentligen kräva ett lägre straff. Trots det presenterade Ericksson ny bevisning i rätten idag. En utredning från socialstyrelsen pekar på att när en patient befinner sig i ett tillstånd som 22-åringens mamma, d.v.s. att hon var så skadad att hon aldrig skulle få tillbaka medvetandet, då är det inte ovanligt att man avbryter vätske och näringstillförsel så att patienten får dö. Hade det gjorts i det här fallet hade sonen aldrig hamnat i den situation han nu hamnade, där han gav sin mamma en överdos för att hon skulle slippa lida mer. Något nytt i sak har egentligne inte framkommit idag. 22-åringen fick berätta sin historia igen. Något han helst velat slippa, det var därför han föklarade sig nöjd med tingsrättens dom. Risken är ändå stor att han tvingas berätta saken en gång till i Högsta domstolen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".