Svalt intresse för att ge elever ökat inflytande

Länets kommuner utnyttjar inte de chanser som finns för att ge eleverna mer inflytande över sin utbildning. Kommunerna får nu kritik av både Skolverket och Elevorganisationen.
Trots att kommunerna sedan flera år kunnat ge eleverna mer formell makt i skolan har intresset varit svalt, säger John Evertsson på Skolverket. - Den bristen på engagemang visar ju på att man å ena sidan - i skolplanen - talar om elevinflytande men å andra sidan när det sedan handlar om det praktiska utövandet så utnyttjar man inte de instrument som finns. Att eleverna ute på skolorna kan påverka hur skolan fungerar, det är viktigt. Det är Skolverket och alla länets kommuner på pappret helt överens om. Men i verkligheten så tar kommunerna inte alla möjligheter att ge eleverna mer inflytande. Ett exempel är att ingen av länets kommuner ännu prövat att låta eleverna vara i majoritet i en lokal styrelse på skolan - trots att det var sex år sedan som riksdagen beslutade att det skulle vara möjligt. Dessutom så skulle kommunerna kunna bestämma vilka frågor som skolkonferensen på varje gymnasieskola, där både elever och personal finns med, ska ha makt över. Men det har alla utom Uppsala lämnat över till skolorna själva, något som John Evertsson på Skolverket är kritisk till. På Linnéskolans i Uppsala är det flera elever som håller med om att det är lite si och så med deras inflytande. En av dem är Oskar Lundell-Nilsson. - Ibland kan det vara bra, men ibland får man inte bestämma någonting. - Vad är det ni skulle vilja bestämma över? - Lägga lite bättre scheman och sådär. Dany Kessel på Elevorganisationen i Uppsala län tycker att kommunerna kunde göra mycket mer för att öka elevernas inflytande. - De skulle kunna ge mer stöd till elevrörelsen. de skulle kunna visa hur viktigt det var med skolkonferenserna genom att nämndrepresentanter kom dit. Det finns otaliga saker de skulle kunna göra. Uppsala kommun ser nu ut att vara på väg att införa en gymnasiestyrelse med elever i majoritet. I flera av de övriga kommunerna har det diskuterats , men inte mycket har hänt. Till exempel i Tierp där barn och utbildningsnämndens ordförande Bo S Englund ändå säger att elevinflytande är mycket viktigt. - Jag kommer inte ihåg varför vi inte genomförde det - Kan man verkligen säga att ni är engagerade i elevernas inflytande om ni nu inte tar de här praktiska möjligheterna som finns? - Ja, resultaten har ju inte visat det, men engagemanget finns det kan jag säga. Kontakta reportern: Lisa Helgesson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".