Resecentrum kan försenas

Banverkets hårda sparkrav gör att flera planerade järnvägssatsningar nu riskerar att försenas. Ett av dem är Resecentrum i Uppsala.
- Det är stor risk att projekt som inte är påbörjade eller avtalade fullt ut försenas, säger Kjell-Åke Averstedt på Banverket. Totalramen på 101 miljarder kronor i järnvägsinvesteringar, som beslutats av riksdagen för perioden 2004-2015, gäller fortfarande. Men en stor del av nysatsningarna kommer att skjutas på framtiden. Det kan försena byggstarten av ett planerat Resecentrum i Uppsala. Järnvägsstationen och bangårdens ombyggnad var planerad att starta vid årsskiften 2004/2005. Stefan Nilsson på Uppsala kommuns planeringsenhet är dock inte orolig över den planerade byggstarten. - Jag bedömer det som väldigt osannolikt att det skulle försenas eftersom det är ett väldigt viktigt projekt. Det är högt prioriterat och det är flera parter inblandande. Då blir det svårt för en part att försöka ändra tidplanen, säger Stefan Nilsson. Men enligt Kjell-Åke Averstedt på Banverket är dock risken stor att projektet försenas. - Det är stor risk att det projektet åker i tiden. Där finns det inga avtal och det är inte påbörjat, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".