Vaccin inte gratis-gamla offras

I vinter beräknas minst 15 gamla dö av influensa i Uppsala län i och med att landstinget säger nej till billigare influensavaccin. Pensionärsorganisationerna har skrivit till landstinget och begärt gratis vaccinering men fått nej.
Maj-Britt Zillén som är länsordförande i Sveriges Pensionärsförbund, anser att både människoliv och sjukvårdskostnader skulle sparas om pensionärer fick gratis vaccin mot influensa och lunginflammation. Och saken har diskuterats i landstinget. Men pengarna anses inte räcka. Inte i år och knappast heller nästa år, säger Lena Rönnberg som är landstingsråd för socialdemokraterna till Upplandsnytt. I Stockholm har ett treårigt försök att ge billigare vaccin gett så goda resultat att landstinget beslutat erbjuda helt gratis vaccinering i vinter. I Stockholm har man funnit att man vinner ekonomiskt på att erbjuda gratis vaccin. Dessutom har antalet dödsfall så mycket som halverats. I Uppsala län beräknas mellan 30 och 180 personer dö i en influensaepidemi. Det betyder att om antalet dödsfall också i Uppsala län skulle halveras genom gratis eller billigare vaccin, så skulle mellan 15 och 90 människoliv kunna räddas i länet i en epidemi. Siffrorna från Stockholm presenteras på läkarstämman i Älvsjö om två veckor och efter det tror Per Lundberg, som är smittskyddsläkare i Stockholm, att övriga landsting i Sverige kommer att följa Stockholms exempel.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".