Uppsala vill satsa på elitidrott

Bättre träningsmöjligheter och kontanta bidrag. Nu vill Uppsala kommun satsa långsiktigt på elitidrotten i kommunen.

- Vi vill hitta ett system som gör att det blir lättare att uppnå elitserier eller elitnivåer. Och som också gör att man känner att man har kommunens stöd och tack för att man har gjort någonting som är bra för Uppsala, säger kommunalrådet Cecilia Forss (M).  

Konkreta saker, vad skulle det kunna innebära?

- Bra träningsmöjligheter har dom fört fram som kanske det allra viktigaste, spelarna ska kunna ha någonstans att bo, ett arbete eller möjlighet att studera.

Framöver ska elitklubbarna i kommunen enligt planerna få mer resurser och bättre möjligheter. Samtal har inletts med fotbollsklubbarna Sirius och Bälinge, och framöver ska andra klubbar och föreningar på elitnivå få lämna sina önskemål. Enligt Cecilia Forss har Uppsala kommun under de senaste trettio åren nästan bara satsat på breddidrott, något som skapat problem.

- Man kan se i dag om man tittar på de elitlag som finns att de hade behövt ett stöd för ganska länge sedan. Om vi tittar just på fallet med Bälinge så har man en ganska akut kris. Hade de vetat att det fanns förutsättningar för ett elitlag när de började så hade vi inte stått där vi står nu.

Men Bälinges kris just nu kommer inte att lösas av satsningen, som Cecilia Forss hoppas kunna sjösätta någon gång nästa år. Vad det kommer kosta för kommunen vet hon inte än, och vilka summor som klubbarna skulle kunna vänta sig i kontanta bidrag är det för tidigt att säga. Men hon tror att vinsterna för Uppsala som stad blir stora. Nu ska kommunen undersöka hur andra kommuner i Sverige löst sådana här satsningar. Hon hoppas på uppsalabornas stöd.

- Jag tror att många tycker det är roligt att gå och titta på matcher. Det blir också en känsla av stolthet när det går bra för enskilda personer i idrotter eller i lag, säger moderata kommunalrådet Cecilia Forss.

Klara Johansson
klara.m.johansson@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista