Salamander kan stoppa bygge

Planerna på att bygga bostäder i Gränby Backe i Uppsala har kriserats från många håll, kanske främst från de boende i området. Men nu protesterar både Länsstyrelsen och fritids- och naturvårdsnämnden.
Man hänvisar till beståndet av den stora vattensalamandern och den skyddas av ett EU-direktiv. Sten Jonsson fritids och Naturvårdsnämnden tror att det här kommer att spela stor roll för det slutgiltiga beslutet. - Det är en juridisk fråga att se till att själva livsmiljön bevaras. Vi får gå ner till Bryssel och be om lov om vi ska bygga här och det tror jag inte att Bryssel kommer att gå med på, säger han. Sten Jonsson är ordförande i Svenska naturskydds organisationen i Uppsala län och ersättare i fritids- och naturvårdsnämnden. En enig nämnd avstyrkte igår helt detaljplanen för Gränbybackar i Uppsala, där bygget av 450 nya bostäder planeras. Nämndens synpunkter rör främst den skyddade Vattensalamandern och områdets värde som rekreationsmiljö. Även länstyrelsen har kritiserat byggplanerna utifrån liknande argument. De är två av flera remissinstanser som ska yttra sig innan kommunfullmäktige fattar det avgörande beslutet om bygget. Båda hänvisar de bland annat till att den stora vattensalamandern är ett utrotningshotat djur som skyddas av EU-direktiv.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".