Kvinnor behövs i byggbranschen

Nu ska fler kvinnor och invandrare lockas till jobb i byggbranschen. I en kampanj satsar branschen och facket gemensamt på att locka nya grupper till yrket.
Byggbranschen står inför en framtida kris. Om fem år kommer det på grund av stora pensionsavgångar att saknas byggjobbare, och det kan leda till att hus blir dyrare att bygga och att byggmarknaden mättas. Därför drar Byggnads i Uppsala tillsammans med byggbranschen igång en kampanj där man ska försöka värva fler invandrare och kvinnor till byggbranschen. Men det blir ett tufft uppdrag att få in kvinnorna i det mansdominerade yrket. Byggnads i Uppsala har i dag 5500 medlemmar. Av dom är bara drygt 30 kvinnor och dom flesta av dom jobbar på städsidan. Även invandrarna är starkt underrepresenterade på dom uppländska byggarbetsplatserna. Men nu ska man skicka ut en inbjudan till alla invandrarföreningar i Uppsala för att den vägen försöka rekrytera nya buggjobbare.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".