Dåliga sommarlöner i Uppsala och Knivsta

Uppsala och Knivsta hör till de kommuner i landet som betalat feriejobbande tonåringar sämst. Det visar en genomgång som SSU har gjort.
Rensa parkrabatter, gå på promenad med äldre, sälja glass vid badplatser och vara med dagisbarn. Det är sådana arbeten som kommunerna varje år ordnar till tonåringar. Kommunerna får också pengar från länsarbetsnämnden för att ordna jobben. De senaste åren har de löner som kommunerna betalat ut listats av SSU och skillnaderna är stora. - Tierp betalar 55 kronor i timmen. - Håbo och Enköping betalar 40 kronor i timmen. - Älvkarleby betalar mellan 40 och 50 kronor. - Östhammar betalar 30 till 35 kronor. - Uppsala och Knivsta betalr från 28 till 50 kronor i timmen. I flera år har Uppsala legat bland landets tio sämsta lägstalöner och så är det även i år. De yngsta tjänar 28 kronor i timmen. Åsa Näs-Ahlbom är enhetschef för ungdomsgarantin i Uppsala. - Visst är det en jättelåg lön, men å andra sida så är inte heller arbetsuppgifterna så krävande, säger hon. Antalet jobb, ekonmin och storleken på kommunen är några orsaker till löneglappen. Mats Ola Hjelm, ombudsman på kommunal, har förhandlat fram lönerna. - Jag tycker man kan ha både många jobb och hög lön, det borde man klara av i den här kommunen, säger han. Kontakta reportern: Maud Johansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".