Inga neddragningar i Tierp

Det blir inga större nysatsningar inom skolan, barnomsorgen eller vården i Tierps kommun nästa år, men det blir heller inga neddragningar. Det är bland annat den stora inflyttningen som gör att kommunen slipper dra ner.
- Många andra kommuner tvingas dra ner och därför är jag nöjd med att vi till och med kan göra några mindre utökningar av verksamheten, det säger det socialdemokratiska kommunalrådet Bengt- Olov Eriksson. I en tid när många kommuner tvingas dra ner på verksamheten så lägger alltså socialdemokraterna i Tierp en budget för nästa år där man menar att pengarna kommer att räcka till höjningar av löner och andra kostnader. Budgeten är inte lika expansiv som tidigare år och det blir inga större satsninnar på förbättringar - men Bengt-Olov Eriksson säger att det kommer att finnas pengar till att bygga ut till exempel barnomsorgen för att alla nyinflyttade ska få plats. Det blir också mer pengar till, bygg- och miljönämnden för att de ska hinna med alla detaljplaner för nybyggen. Budgeten innebär också att skatten inte kommer att sänkas, men inte helle höjas nästa år. Och enligt Bengt- Olov Eriksson så finns det två skäl till att de, trots att läget i höstas såg kärvt ut, nu kan lägga en budget utan stora sparkrav för nästa år. - Dels beror det på att vi har en bra kontroll på ekonomin. Dels beror det på att vi har haft en stor befolkningsökning vilket ger ökade skatteintäkter, säger han. Oppositionskommunalrådet Catarina Deremar från centerpartiet säger att hon tycker att det är bra man slipper neddragningar. Samtidigt vill hon se mer satsningar på särskolan i budgeten, så att fler barn som behöver hjälp kan gå kvar på sin hemort och inte behöva åka in till Tierp. - När man läser barn- och utbildningsnämndens rambudgetförslag så nämns knappt särskolan, och det tycker jag är synd, säger Catarina Deremar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".