Älvkarleby

Kritik mot Telia efter teleavbrott

Telia verkar inte har lärt sig av det stora teleavbrottet i Uppsala 2002. Det säger länsstyrelsens försvarsdirektör Stig Ekberg efter nattens stora avbrott, som främst drabbade Gävleborgs län, men också drygt 800 invånare i Älvkarleby kommun.

Under natten tog det lång tid att få tag på någon som kunde laga felet eftersom teknikerna också var drabbade av teleavbrottet. 

- Jag är lite förvånad att man inte har tagit åt sig, för det här var ju en av de erfarenheter vi drog vid teleavbrottet i Uppsala län 2002. Att säkerställa att man kan nå dom om det är avbrott på teledataområdet, säger Stig Ekberg.

Vid elvatiden på onsdagskvällen gick ett kort i en av Telia-Soneras stationer i Gävle sönder, och det gjorde backupkortet också. Det här innebar att så gott som all fast och mobil teletrafik för 35 000 Telia-Soneraabonnenter slogs ut, och det innefattar också trygghetslarm.

Enligt de rapporter som länsstyrelsen fått så har ingen drabbats fysiskt på grund av att det inte gick att komma fram i telefon, men försvarsdirekötern tycker att det tog väl lång tid för Telia att hitta felet och ta in tekniker som kunde laga det.

Och han tycker alltså också att man borde ha lärt sig att teknikerna inte kan vara beroende av en operatör. Karin Nordlund på Teila säger så här:

- Det är något man kan diskutera, något vi får se över.

Men borde ni inte ha lärt er det redan nu?
- Det kan ju diskuteras, vi får se över det. Det är givetvis allvarligt att ett sånt här stort fel inträffar och vi försöker åtgärda det så fort som möjligt, säger Karin Nordlund på Telia-Sonera. 

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista