Cecilia Wikström vill se ett ökat flygförsvar i Mälardalen
Uppsala

Åsikter isär om nya stridsplan

Cecilia Wikström, folkpartistiska riksdagsledamoten från Uppsala, vill återupprätta flygförsvarskapaciteten på F16 i Uppsala.

I nuläget  har Sverige flygflottiljer i Blekinge, Skaraborg och Norrbotten Men det anser Cecilia Wikström inte är tillfredställande för att försvara Mälardalsregionen vid en eventuell framtida hotbild från Ryssland. Detta mot bakgrund av Rysslands krigföring mot Georgien:

- Vi måste ta oss en ordentlig funderare på hur vi ska stärka säkerheten och tillgodo se människors behov av säkerhet och trygghet. Det jag har upptäckt de senaste månaderna är att människor är oroliga.

Tone Tingsgård, socialdemokratisk riksdagsledamot från Uppsala, anser att de nuvarande flygflottiljerna är bra placerade med tanke på försvar mot Ryssland. Hon håller med om att utvecklingen i Ryssland går mot det sämre, men anser att det vore viktigare med demokratistöd åt Ryssland än att omlokalisera Sveriges flygflottiljer.

- Visst ska vi följa utvecklingen i Ryssland och Georgien. Jag tycker det vore ett utmärkt tillfälle att på fullt allvar ta upp det demokratistöd till Ryssland som idag inte existerar. Det tror jag vore en mycket mer konstruktiv insats för att dämpa oron både här och där, än att flytta flygplan i Sverige. För det tror jag kan ha en kontraproduktiv effekt.

Lari Honkanen
lari.honkanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista